« Welke lichtbron kies ik?»

Gepubliceerd op 28-11-2022

Welke lamp heb ik nodig? En welke is energiezuinig?

We snappen dat je het licht even niet ziet door de ruime keuze uit lampen van tegenwoordig. We gaan je helpen! Je interieur gaat pas echt goed tot zijn recht komen, als jij de juiste verlichting erbij hebt gevonden. Goed licht in de hal, sfeervol op de slaapkamer en waterbestendig in de tuin. Welke lichtbron je ook zoekt, wij vertellen je waar je op moet letten.

Ik weet zeker dat je wel eens van watt hebt gehoord, maar gelukkig is bijna elke lamp energiezuiniger geworden, dus terwijl op een doos de omrekening naar watt-equivalent staat, moet je eigenlijk kijken naar Lumens!

Wat zijn Lumens?

Wattage meet de hoeveelheid energie die nodig is om producten te verlichten, terwijl lumen de hoeveelheid licht meten die je krijgt van een lamp! Hoe meer lumen in een lamp, hoe helderder het licht. Decennialang hebben we lampen gekocht op basis van hoeveel energie ze verbruiken (Watt) - ongeacht hoeveel licht ze ons geven (Lumen). Maar tegenwoordig niet meer. Op elke verpakking staat hoeveel lumen de lamp uitstraalt.

Aangezien de energie die lampen gebruiken nu allemaal aanzienlijk lager is, is het heel belangrijk dat je weet hoeveel licht u wilt hebben. We hebben een grote verscheidenheid aan verschillende lumen in ons assortiment, afhankelijk van het gebruik. Een lamp van 800LM kan geweldig zijn voor een lamp in de hoek van de woonkamer, maar in een slaapkamer zoek je wellicht iets zachters, zoals een lamp met 400 lumen. 

Dat brengt ons bij de volgende belangrijke component bij het kiezen van een lamp: Kelvin, of te wel kleurtemperatuur

Je hebt waarschijnlijk gemerkt dat sommige lampen veel warmer lijken, of zelfs oranje (denk: typische vintage lamp) terwijl andere zo blauw lijken! De kleurtemperatuur is een manier om het lichtbeeld van een lamp te beschrijven, en wordt gemeten in graden Kelvin (K) op een schaal van 1.000 tot 10.000 - maar meestal vindt u 2000-5000K in de winkel om te kopen voor je huis of het kantoor. De kleur van een lamp kan alles beïnvloeden, van de sfeer van een hele ruimte tot de manier waarop een verfkleur eruit ziet - het is echt belangrijk. 

Om zeker te zijn dat je de juiste kelvin voor een lichtbron besteld kun je onderstaande tabellen erbij houden. Je kunt de Kelvin-temperatuur gebruiken als leidraad om te bepalen welke lamp geschikt is voor elke kamer. Of je nu een sfeervolle lichtbron nodig hebt of een voor zeer gerichte werkverlichting, houd rekening met de Kelvin uit onderstaand tabel. 

Kleurtemperatuur.png